La ce preţ este un vot în Moldova!

Analizînd campaia electorală din 5 aprilie 2009, experţii IDIS  „Viitorul” constată existenţa unor riscuri reale şi potenţiale legate de finanţarea partidelor politice în Republica Moldova.  În acelaşi timp, autorii spun că bilanţul financiar al ultimei campanii demonstrează că Legea partidelor politice, adoptată în 2008, nu funcţionează. Ba mai mult, cei care au adoptat acest act normativ nu sunt interesaţi de transparenţa asupra resurselor de care beneficiază partidele politice şi nici asupra restrîngerii modului în care sunt exploatate resursele administrative de către partidul aflat la guvernare, susţin experţii. Modul în care a fost finanţată campania electorală din 5 aprilie 2009 relevă că resursele financiare sunt concentrate în mîinile unor grupuri restrînse de persoane, care au furnizat cea mai mare parte din totalul veniturilor de campanie. Experţii estimează randamentul financiar al partidelor politice, prin raportarea cheltuielilor de campanie la numărul de voturi obţinute. Astfel:

Partidul Liberal –  a fost cel mai eficient în gestionarea campaniei precedente, deşi a fost unicul care a raportat un sold negativ. PL a investit 8,29 lei pentru un vot obţinut.

Partidul Comuniştilor – se află pe locul doi la o mică distaţă. Astfel, PCRM a obţinut 8,90 lei pentru un vot.

Alianţa „Moldova Noastră” – 27, 66  de lei

Partidul Liberal Democrat – înregistrează un rezultat mai bun ca AMN, cheltuind cu 6 lei mai puţin pentru fiecare vot obţinut – 21,67 lei.

Partidul Popular Creştin Democrat – se situează în arealul de 20 de lei

Uniunea Centristă din Moldova – se situează în zona de 20-30 de lei.

Mişcarea „Acţiunea Europeană” – se afişează la celălalt pol cu un rezultat de peste 166 lei cheltuiţi pentru un singur vot, ceea ce reprezintă un antirecord al ultimului scrutin.

Partidul Social Democrat – 76,80 de lei

Partidul Conservator – 88, 91 de lei

Partidul Democrat – 40, 86 de lei

Moldova Unită – 81,14 lei

Sergiu Banari – 11,68 lei

Ştefan Urîtu – 17,28 lei

Tatiana Ţîmbalist – 10,14 lei

Victor Raileanu – 13,48 lei

Astfel, putem observa că, cele mai scumpe voturi au aparţinut  Mişcării „Acţiunea Europeană”, iar la celălalt pol se află alegătorii care au optat pentru Partidul Liberal! Deja, nu ne rămîne decît să vedem cam cît va costa un vot în campania electorală din 29 iulie 2009!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s