Foaie de Parcurs pentru Reconciliere Naţională!

111Republica Moldova se afla într-o criză politică profundă! De aceasta părere sunt unii experţi şi analişti politici! Potrivit lor, la moment, există şansa ca Moldova să tranziteze spre un regim autoritar, ceea ce reprezintă un pericol pentru viitorul ţării! Iar pentru a nu avea această stare de lucruri, societatea civilă a emis o foaie de parcurs, unde sunt indicaţi primii paşi de ieşire din criza politică! Acuzaţiile de fraudă electorală şi utilizarea pe larg a resurselor administrative de către guvernare nu au fost remediate, generînd proteste de stradă şi tensiuni politice majore. În aceste condiţii, concilierea naţională poate fi asigurată numai prin urmarea unei Foi de Parcurs, acceptată de către toţi actorii implicaţi, clasa politică şi societatea civilă, articulată pe restabilirea statului de drept, legitimitatea alegerilor şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Această Foaie de Parcurs este o iniţiativă a societăţii civile din Moldova, avînd scopul să sugereze primii paşi de ieşire din criza politică acută, precum şi un eficient de gestionare a crizei atît pentru UE, cât şi pentru autorităţile Republicii Moldova. Această Foaie de Parcurs cuprinde 4 elemente de bază, la care trebuie să ţină seama actorii implicaţi:

Reinstalarea statului de drept
• Guvernul RM va stopa acţiunile sale represive, va asigura respectarea corespunzătoare a libertăţilor civile şi politice, conformându-se prevederilor constituţionale.
• UE va autoriza o Misiune Specială de Investigare, care să participe la lucrările Comisiei de Stat pentru investigarea abuzurilor comise.
• UE va instala o Misiune de Consolidare a instituţiilor de drept şi de securitate internă („Rule of Law” Mission), pentru: justiţie, procuratură, poliţie, serviciile de securitate, precum şi alte structuri de forţă.

Libertăţile şi drepturile constituţionale
• Guvernul RM va asigura accesul neîngrădit al tuturor cetăţenilor, indiferent de preferinţele lor politice, la justiţie corectă şi echitabilă.
• Actorii publici, societatea civilă şi partidele politice, vor avea de acum înainte acces liber la mass media publică. Reforma audiovizualului public va începe imediat. Cenzura politică va fi oprită.
• OSCE va desemna un Trimis Special pentru Moldova al Înaltului Reprezentant al OSCE pentru Libertatea Mass media, cu scopul de a asigura independenţa mass mediei publice, încetarea discursului virulent, a propagandei xenofobe şi antidemocratice în mediile controlate de putere.

Dialogul politic
• UE va institui o Conferinţă Politică Permanentă (CPP) în Republica Moldova, condusă de către un oficial de râng înalt al UE, asistat de Grupuri de Lucru (Task Force), în vederea facilitării dialogului politic între opoziţie şi autorităţi (Guvernul în exerciţiu).
• UE va condiţiona viitorul Acord UE – RM de succesul reglementării crizei politice din Republica Moldova, de reinstalarea statului de drept şi a libertăţilor fundamentale.
• Guvernul RM va reveni la practicarea standardelor democratice, în timp UE va accepta în mod corespunzător negocierea unor politici mai generoase privind regimul de vize şi alte facilităţi politice.

Răspunsul la criza economică
• Criza politică ar putea să înrăutăţească situaţia economică a Republicii Moldova. Înfiinţarea unei Conferinţe a Partenerilor pentru Dezvoltarea Republicii Moldova va asista în coordonarea priorităţilor de ajutor financiar.
• UE va institui un Fond Naţional pentru Dezvoltare (FND), separat de bugetul de stat al RM, cu scopul de a garanta administrarea eficientă a ajutorului financiar pe timp de criză.
• Republica Moldova va înfiinţa împreună cu partenerii săi un Consiliu Naţional Anti-Criză (CNAC), în componenţa căruia vor fi incluşi membrii asociaţiilor de business, societatea civilă şi partidele politice.

Foaia de Parcurs este destinată atît partidelor politice, instituţiilor publice naţionale, cît şi Uniunii Europene! Documentul va fi făcut public pe 7 mai la Praga, înaintea lansării Parteneriatului Estic!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s