Hristos a Înviat!!!

pashte1Învierea Mîntuitorului Hristos constituie fundamentul teologic, punctul de esenţă al crezului, evenimentul de maximă importanţă prin care s-a delimitat timpul istoric de pînă la Hristos şi după Hristos. Anume din aceste considerente sărbătoarea Paştelui sau Învierii lui Hristos dintre cei morţi este comemorată de întreaga creştinătate cu multă solemnitate şi mult fast.

Din păcate, prea puţini dintre cei ce sărbătoresc Paştele conştientizează esenţele creştine ale acestei mari sărbători!  Tocmai de aceea am hotărît în această zi sfîntă să vorbesc cu preotul Valeriu de la Biserica Sfîntul Mucenic Valeriu din sectorul Rîşcani! Părintele a fost deschis să ne împrtăşească tainele creştineşti ce ţine de lumnoasa sărbătoare Paştele!

”Începînd cu secolul al XII-lea, Biserica creştin-ortodoxă a legat de sărbătoarea Învierii minunea de la Ierusalim care constă în pogorîrea în chip mistic a unui foc în biserica Mormîntului Domnului în ajunul Paştelui. Deşi contestată pe parcursul secolelor atît de teologi, cît şi de oameni de ştiinţă, actualmente minunea este acceptată oficial de teologia creştin-ortodoxă. Doar că, se face o specificare: credem în Hristos Dumnezeu nu pentru minunea focului de la Ierusalim, ci pentru că Mîntuitorul Iisus a pogorît din slava dumnezeiască să se facă om, să pătimească ale omului, să se jertfească şi să moară pe cruce, iar a treia zi să învie, în felul acesta restabilindu-l pe om în Binele din care a căzut prin păcatul neascultării”, povesteşte preotul Valeriu.  

Preotul Valeriu  a spus că deşi oamenii sunt într-o permanentă mişcare li fugă după bani şi avere, totuşi este îmbucurător faptul că enoriaşii nu uită de sfînta rugăciune şi vin la biserică să aprindă o lumînare pentru sănătatea rudelor şi a familiei!

Sărbătorile religioase, printre care şi Învierea, îndeamnă creştinul la unirea cu Hristos prin împărtăşirea cu Trupul şi Sîngele Lui în cadrul Liturghiei.

Hristos a înviat!
Adevărat a înviat! 

Lasă un comentariu